DİŞ SIKMA VE GICIRDATMA TEDAVİSİ (BRUKSIZM)
Halk arasında diş gıcırdatması olarak bilinen genellikle uykusu sırasında istemsizce çene kaslarının sıkılması sonucu dişlerin birbirine olağan üstü şekilde kuvvet uygulanmasıdır. Diş sıkması gün içerisinde de olabilir.
Neden ve kimlerde oluşur?
Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte en fazla stresli durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle modern çağ hastalığı olarak da nitelendirilmektedir. Titiz, agresif, aceleci, hassas insanlarda daha çok görülmektedir.
Bruksizm rahatsızlığının olumsuz etkileri nelerdir?
Dişlerin minelerinde aşınma, dişlerde , ağız içi protez ve implantlarda çatlak veya kırık, diş aşınmalarına bağlı olarak dişlerde hassasiyet, çene eklemlerinde hasar, ileri durumlarda çenenin kitlenmesi, uyku kalitesinde bozukluk, yorgun uyanma, vb. sorunlara yol açar.
Nasıl anlaşılır?
•Hastaların çoğunluğu diş sıkması olduğunun farkında değildir.
• Dişlerde aşınma
• Diş yüzeylerinin düzleşmesi
• Çiğneme kaslarında özellikle sabahları yaşanan ağrı
• Baş ağrısı
• Çene ekleminde kıtırtılı seslerin gelmesi
• Yanınızda yatan kişinin duyduğu diş sesleri
Nasıl tedavi edilir?
Kesin tedavisi için bu rahatsızlığı yol açan özelikle psikolojik sorunların tespiti ve tedavisi son derece önemlidir. Bu dönemde diş sıkması minimize etmek için kullanılan en yaygın yöntem sert plastikten yapılmış gece plaklarıdır. Bazı durumlarda hastaya belirli bir süre kullanması için reçete ile kas gevşeticiler de verilebilmektedir.
GECE PLAĞI
Gece plağı ne zaman ve nasıl kullanılmalıdır?
Plaklar mümkün olduğunca her gece düzenli olarak yatmadan önce ağza takılmalı ve uyanana kadar ağızda kalmalıdır. Gece su içme gereksinimi durumunda plağın çıkartılmasına gerek yoktur. Şekerli ya da asistli içecekler içileceği ya da bir şeyler yenileceği durumda plak çıkartılmalıdır. Plak takılmadan önce mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
Plak bakımı nasıl yapılmalıdır?
Hareketli protez temizlemek için kullanılan solüsyonlar plakların temizliğinde kullanılabilir. Böyle bir solüsyonun olmadığı durumda su ile günlük olarak ovularak yıkanmalıdır. Plaklar üzerinde diş macunu kesinlikle kullanılmamalıdır. Diş macunu içerisindeki bazı maddeler plak üzerinde çizikler oluşturarak bakteri oluşumuna neden olabilmektedir.
Plak kullanımı ne kadar sürer?
Plağın hekim yönlendirmesi doğrultusunda 3 ila 6 ay düzenli kullanılması ve sonrasında hekim muayenesine gelinmesi gereklidir. Plak kullanımına devam edilip edilmeyeceği ya da ne kadar süre ara verileceğine söz konusu hekim muayenesinde karar verilir.
NOT: Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.